Protos Reserva 2013 lanseras på Systembolaget

Publicerat: 11/12 2019

Precis som med alla 1400 hektar vingårdar Protos förfogar över skördas druvorna till Protos Reserva för hand. Vinrankorna som producerar detta vin är över 50 år gamla från vingårdar i de norra delarna av regionen.

Vid vineriet sorteras druvorna noggrant innan de överförs till rostfria ståltankar där de genomgår kallmacerering innan jäsningen startar. Macerationen pågår med daglig manipulation av skalmassan under hela 21 dagar vilket ger ett generöst extraherat vin. Lagring sker under 18 månader 50% nya franska fat, 30% ettåriga franska ekfat och 20% ettåriga amerikanska fat. Efter fatlagringen får vinet vila ytterligare 24månader i flaska.

Vinet finns from måndag 16 december tillgängligt på Systembolagets Beställningssortiment.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/protos-7114201

Finca Allende i små partier

Publicerat: 7/10 2019

Vi har nyligen lanserat två viner från Finca Allende i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Finca Allende är en Rioja-producent i modern stil utan klassifiering på sina viner. De två vinerna som nu finns tillgängliga är de icke vingårdsbeteckande instegsvinerna Allende 2014 och Allende Blanco 2016. Mer informarion om producenten och vinerna i länkarna nedan:

Finca Allende

Allende 2014

Allende Blanco 2016

Ny årgång av Enate Chardonnay 234

Publicerat: 1/4 2019

Nu finns årgång 2018 av Enate Chardonnay 234 ute!

Enate grundades i början av 1990-talet och har snabbt blivit ett mycket uppskattat vineri i spanien. Varje etikett är designad av nutida spanska konstnärer och just denna etikett är signerad Pepe Cerdá.

De äger alla sina vingårdar och jobbar på ett mycket miljömedvetet sätt även om de inte har en ekologisk certifiering. Namnet 234 är den vingårsdlott som druvorna till detta vin kommer från.

Druvorna skördas för hand nattetid och transporteras till vineriet i små backar för att undvika att druvorna skadas. Vid vineriet pressas druvorna i pneumatiska pressar och får därefter undergå fem timmars skalmaceration varpå musten kyls ned och lämnas att klarna under 48 timmar. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar vid 16°C. Efter jäsning klarnas vinet med bentonitlera och kylstabiliseras vid -5°C.

Enate 234 Chardonnay har rik och rund fruktkaraktär med inslag av gröna äpplen, solmogna persikor fänkål, guava och passionsfrukt. Detta är ett vin som med fördel kan severas till såväl smakrikare fiskrätter som fågel, fläsk och kalv.

https://www.vinaespanola.se/drycker/enate-chardonnay-234-2018

Nyheter på Systembolaget februari 2018

Publicerat: 29/1 2018

Från Bierzo i nordvästra Spanien och producenten Bodegas Estefania lanseras nu vinet Tilenus Pagos de Posada 2012. Druvorna kommer från en unik liten vingård på 3 hektar med samma namn som vinet "Pagos de Posada". Vingården har en ålder på hela 104 år. 
  
Druvorna skördas manuellt i början av september. Efter att druvorna kommit till vineriet läggs de i jäskar av trä och trampas då försiktigt av två personer för att på så sätt få igång jäsningen. När druvmusten jäst klart har det färdiga vinet lagrats i mellan 12-15 månader på milt rostade franska ekfat från ekfatsproducenterna Ermitage, Demptos och Taransaud.  
  
Vinet är kylstabiliserat men inte filtrerat eller klarnat. Vinet fick 92 poäng av Robert Parker.
  
Tilenus Pagos de Posada 2012  
Tillfälligt exklusivt sortiment 199kr.    1800 flaskor.    2018-02-02