DO Alicante

Distriktet

Alicante

Region: Valencia
Producenter:

Information

I provinsen Alicante på bägge sidorna av floden Vinalopó hittar man vingårdarna som tillhör denna D.O. (Denominación de Origen). Distriktet finns registrerat i de spanska myndigheternas böcker över namngivna vinodlingsområden redan 1932 men blev ursprungsmärkt först 1957.
I detta område odlas speciellt druvan Monastrell. En annan viktig druva i Alicante är Moscatel som nästan enbart odlas i subregionen La Marina.
Fondillón är ett traditionellt sött starkvin görs på de finaste Monastrell druvorna. Under minst 8 år ligger vinet på ekfat. I vissa fall mycket längre.

Informationen nedan är ungefärlig:
Vitikultörer: 2430
Vingårdar: 44
Hektar vinodlingar: 14 613
Antal vinrankor tillåtna per hektar: En Vaso 2000st, Espaldera 3000st
Antal druvklasar per ranka: En Vaso 15st, Espaldera 18st
Max tillåten produktion: Rött vin 7500 kg/hektar, Vitt vin 9000 kg/hektar

Historia

Ursprunget av vin från Alicante finns med i legender och historier som berättats i alla regioner av landet långt tillbaka i tiden. I detta område var det Ibererna som började odla vinrankor för användning inom familjen, även om de fanns sedan tidigare i vild form. Möjligtvis var det fenicierna som i mitten av årtusendet f kr. som introducerade vinrankor i regionen.
Även romarna älskade att odla denna frukt och arkeologerna berättar att man framför allt i regionen Marquesado hittat rester av amforor (Lerkrukor) och dessutom något som liknar en fabrik för amforor. Det finns även vaga berättelser om att vinodling pågick här under tidiga medeltiden. De första skrivna berättelserna om vin från Alicante hittar man konstigt nog hos arabiska poeter som sjunger i sina verser om det förnäma med Alicante och dess viner. Det är inte förens Fernando el Católico år 1510 förbjuder försäljningen av viner som inte kommer från Alicante som man har en riktig datering i historieböckerna.
 

Klimat

Vid kusten har Alicante medelhavsklimat som sedan övergår till fastlandsklimat längre in i landet där också de flesta vingårdarna ligger. Antal soltimmar per år är ca: 2 500. Regnmängd 300-500 mm. Medeltemperatur 13-18ºC.

Jordmån

Alicante har två subregioner. Det norra som ligger innanför staden Benidorm vid nordöstra delen av Alicante. Det västra som ligger några mil inåt landet från staden Alicante och sedan mot Spaniens centralplatå. Jordmånen består av alluvialera, kalksten och lerjordar.

Lagring

Crianza
Rött vin, 12 månader på ekfat & 12 månader på flaska.
Rosé & Vitt vin, 6 månader på ekfat & 18 månader på flaska.

Reserva
Rött vin, 24 månader på ekfat & 12 månader på flaska.
Rosé & Vitt vin, 18 månader på ekfat & 6 månader på flaska.

Gran Reserva
Rött vin, 36 månader på ekfat & 24 månader på flaska el. vice versa.

Fondillon 10 år på ekfat.

Vinsorter

Vitt
mín. 10 % vol. Torrt, Halvtorrt, Sött

Rosé
mín. 10 % vol. Torrt, Halvtorrt, Sött

Rött
mín. 12 % vol. Torrt, Halvtorrt, Sött
mín. 12 % vol. Doble pasta

Starkvin
mín. 15 % vol. Rosé, Rött
mín. 15 % vol. Moscatel
mín. 14 % vol. Rancio Alicante
mín. 14 % vol. Noble Alicante
mín. 14 % vol. Añejo
mín. 16 % vol. Fondillón