DO Bierzo

Distriktet

Bierzo

Region: Castilla y Leon
Producenter:

Information

D.O. Bierzo ligger i den autonoma regionen Castilla y Leon i nordvästra Spanien. Distriktet gränsar till Galicien i väster där
det är granne med vitvinsdistriktet Valdeorras. Ponferrada är den stad som är mest befolkad i regionen. Bierzo är en relativt
ung D.O. den grundades 1989. Vingårdarna sträcker ut sig på 7500 hektar av vilka mer än hälften ligger 500-600 meter över
havet. Området har sedan 1990-2005 ökat sin produktion med 1000%.

Antal hektar vinodlingar: 4274
Antal vitikultörer: ca: 4527
Antal vingårdar: ca: 49
 

Historia

Det är mer än 2000 år sedan Plinio den gamle och Estrabon (grekiska geofrafer) skriver om vingårdar i Bierzo. Bierzo som
på den tiden kallades av romarna för Bergidum, förde med sig kunnandet om vitikultur och framfröallt då om arten Vitis
Vinifera. Man vet dock att vinodlingarna inte tog ordentlig fart förens munkarna exploaterade området under medeltiden.
Framför allt cistercien-munkarna som ansåg att vin var nödvändig basföda.

Det är inte konstigt att vinet levde vidare just här under medeltiden och fram till våra dagar då munkar och nunnor vallfärdade
denna väg för att söka efter aposteln Santiagos grav. Vin från Bierzo hade ett stort namn i Galicien och Asturien tills den dag
då Phylloxera mörstörde i princip 100% av de vingårdar som fanns planterade här. Att dessutom folket emigrerade gjorde
inte saken bättre.

1920-talet blev ljuset för regionen igen då man började ympa vinstockarna på amerikanska rötter. 60-talet blev kooperativens
stortid i Bierzo. Så har det fortsatt och 1989 fick Bierzo sitt erkännande genom att bli ursprungsmärkta.

Klimat

Bierzo har ett unikt microklimat som är milt med regulerad fuktighet. Detta beroende på att Bierzo ligger i en dalgång.
Fastlandsklimatet påverkas av Atlanten vilket ger varma somrar och kalla vintrar.

Medeltemperatur 12,3°C,
Antal soltimmar i genomsnitt ca:2200
Regnmängd 721 mm per år.

Jordmån

Jordmånen i bergsregionen är konstruerad av en blandning kvarts och skiffer. Markerna längs dalgångarna är ofta fuktiga
något syrliga och har en brist på karbonat vilket är vanligt i fuktiga områden.

Syrahalten ligger mellan 4 och 8,5, i dalgångarna ligger siffran över 6. Kvalitetsmässigt bäst ligger den vingårdar som är
terrasserade med svag lutning när floderna eller de vingårdar som har en kraftig terrasserad lutning och då på en altitud
över 450 meter.

Lagring

Vitt vin
Vin från årets skörd, gjorda av druvsorterna Doña Blanca, Godello och Palomino. Även mousserande från druvan Doña
Blanca.

Unga röda viner
Vin från årets skörd där minimum 70% måste vara av druvsorten Mencia. Man måste också följa speciella regler om
syrahalt, flyktig syra samt svavelhalter.

Rosé vin
Gjorda på enbart blå druvsorter vara 50% måste vara Mencia. Eller en blandning på gröna och blå druvsorter.

Crianza
Vinet skall ha paserat två år från skörd tills dess att det får säljas på marknaden. Under dessa två år måste minst sex
månader har varit under lagring på ekfat med en volym mindre än 1000 liter.

Reserva
Minimum 12 månader på ekfat och 24 månader på flaska, totalt tre år. Vita- och rosévin skall lagras minimum sex månader
på ekfat och arton månader på flaska. Totalt två år innan försäljning får ske.

Gran Reserva
Minimum 18 månader på ekfat. Totalt fem år.

Vinsorter

Vitt
mín. 11% vol.

Rosé
mín. 11% vol.

Rött
mín. 11,5% vol.