Distriktet

Bourgogne

Klassiskt vindistrikt som förmodligen gör världens bästa viner på druvorna Chardonnay och Pinot Noir

Bourgogne är tillsammans med Bordeaux och Champagne ett av de mest välkända vindistrikten i Frankrike. Dessa tre tillhör även de regioner där världens mest välrenommerade och kanske även dyraste viner produceras.

Bourgogne är ett område i östra Frankrike där vin producerats i århundraden. De katolska munkarna skapade redan under 300-talet grunden för den hierarki av vingårdslägen som även gäller idag. Under Napoleons tid så ändrades arvsrätten och skifteslagarna stipulerade att alla barn skulle ärva en del av marken. Här kan alltså finnas flertalet ägare på odlingslotterna trots att de är små. Detta medför att slutprodukten kan variera markant beroende på vem som har hand om produktionen.

Sammanlagt finns hundra appellationer i regionen, de kan framstå i ett specifikt odlingsläge, en vingård, en by eller ett område. Den största och enklaste är AC Bourgogne, här kan producenterna använda druvor från hela regionen, från norr till söder. I toppen av hierarkin hittar man de odlingslägen eller enskilda vingårdar som har rätt till en egen appellation. Dessa består av 562 Premier Cru- och 33 Grand Cru-vingårdar. Här är alla steg i produktionen noggrant kontrollerade.

Bourgogne är en vinregion där årgångsvariationerna kan vara stora. Det nordiska kontinentalklimatet bidrar till milda eller heta somrar men även kalla och hårda vintrar. Den största faran för vinproduktionen är frost samt lokala hagelskurar.

I det nordligaste området Chablis regerar druvan Chardonnay. Här produceras torra och vita viner med hög fruktsyra och ljuvlig mineralitet som även kan ge en rökig ton. Jordmånen, den 150 miljoner år gamla blandningen av kalksten, porös kalkhaltig lera och mängder med ljusa fossiler, heter Kimmeridge och Portland och sägs vara en del av det som gör vinerna unika. Det finns fyra appellationsnivåer i Chablis, från det enklaste AC Chablis och AC Petit Chablis till två som oftast har högre kvalitet och dessutom strängare regler. Dels Premier Cru som omfattar 40 vingårdar och ungefär 800 hektar utspridda över hela distriktet, samt Grand Cru där det finns sju stycken specifika lägen som ligger sida vid sida på en dryg kilometer lång sydvästlig sluttning.

En bit nedanför Chablis hittar vi den kalkstenskam som kallas Côte d´Or. Den är uppdelad i två appellationer, Côte de Nuit och Côte de Baune. I Côte de Nuit är klimat och jordmån optimala för druvan Pinot Noir, det finns de som anser att viner gjorda på denna druva är bleka och utan karaktär. Men de flesta vinkännare förstår skönheten i de ljust rubinröda vinerna med stor komplexitet, balanserad smakbild samt de silkesmjuka tanninerna. Pinot Noir anses vara en av de äldsta druvsorterna i världen och här i Côte de Nuit levererar den även några av världens främsta viner. Det är en speciell druva som kräver ordentlig skötsel. Dessutom bör vinerna lagras ett tag för att uppnå bästa resultat. Under denna appellation hittar vi exklusiva och enastående röda viner. Några av de sex kommunerna som har Grand Cru status är Gevrey-Chambertin, Chambol de Musigny, Echezeaux och Vosne Romanee.

Côte de Beaune ligger lite mer söderut men även här är klimatet kontinentalt med kalla och frostiga vintrar. Här är vinrankorna mer utsatta för väder och vind. Jordmånen är kärvare eftersom det inte finns lika mycket kalkstenslera. Dessa förutsättningar är mycket lämpliga för odling av druvan Chardonnay som här blir till några av regionens allra bästa vita viner. En frisk syra och en fet rondör samsas med en härlig mineralitet och bland de åtta Grand Cru-appellationerna hittar vi bland annat Puiligny-Montrachet, Chassange-Monrachet och Premier Cru-appellationen Mersault.

I Côte de Chalonnaise, Macon och Macon Village påverkas vinproduktionen av Medelhavet, klimatet blir mildare och jorden mer bördig. Detta innebär generellt större skördar och lite enklare viner.

Beaujolais och Beaujolais Village är den sydligaste regionen i Bourgogne, här har druvan Gamay huvudrollen, den trivs mycket bra i den granitlika jordmånen som kännetecknar lätta och röda viner.