DO Jerez

Distriktet

Jerez

Region: Andalucia

Sherry är den perfekta drycken till alla former av tapas!

I Spaniens södra och allra varmaste del Andalusien har man producerat vin sedan urminnes tider. Här är somrarna långa, heta, torra och nederbörden kommer främst under de milda vintrarna. På grund av värmen så är vinodlingen här starkt beroende utav vindarna ifrån Atlanten och de floddeltan som finns här. På sydvästra delen av denna halvö hittar man distrikten Jerez, Brandy de Jerez och Manzanilla de Sanlucar de Barrameda. Produktionen i de tre olika distrikten skiljer sig åt en del och reglerna är mycket specifika men kontrolleras utav ett och samma kontrollorgan Consejo Regulador. 

D.O Jerez-Xérès-Sherry är en av Spaniens allra första ursprungsbeteckningar och sedan 1932 producerar man Spaniens mest kända starkvin Sherry. Runt omkring hamnstaden Cadiz på ett område som består av cirka 7000 hektar odlas de gröna druvorna Palomino fino, Pedro Ximenez och Moscatel till de olika varianterna utav sherry. Jordmånen består till stor del utav den kritvita kalkrika jorden Albariza. Namnet kommer ifrån spanskans albar som betyder vit, och jorden är precis det. En vitaktig, perforerad mycket kalkhaltig jordmån som hjälper druvorna att klara av växtsäsongen under den torra heta årstiden genom att släppa fukt i precis rätt mängd. Dessutom hjälper den vita jorden till att reflektera solens strålar och gör så att druvorna mognar jämt. Men det finns även mer lerhaltig jord och där växer de druvor som man gör de sötare Sherry-varianterna utav. 

Efter skörd produceras ett torrt basvin som därefter förstärks med druvssprit till mellan 15 -17 % alkohol. Sedan lagras sherryn i ett så kallat Solerasystem. Det är ett system av fat där de äldre vinerna blandas med de yngre årgångarna i ett specifikt mönster för att bevara en jämn kvalitet på slutprodukten. Vinerna lagras i minst 3 år och de flesta sherrysorter bildar ett jästtäcke, flor, som skyddar mot oxidation samt gör så att den unika smaken och doften utvecklas med tiden. Sherry görs i många varianter från torrt till sött: Fino, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado, Pale Cream, Pedro Ximenez och Moscatel.