Distriktet
Medoc
I Medoc möter de traditionella druvorna moderna och nytänkande producenter
På vänstra sidan av deltat där floden Gironde flyter ut i Atlanten ligger halvön Medoc. Man kan nog utan tvekan säga att det är den mest kända regionen i det lika kända Bordeaux som i sin tur är en av Frankrikes och vinvärldens tungviktare. Här har handeln med omvärlden via Atlanten och floden Gironde länge haft en självklar och praktisk väg in i Frankrike. Området huserar minst fyra av vinvärldens mest prestigefyllda byar vad sägs om till exempel Pauillac, Margaux, Saint-Estephe och Saint-Julien.
Landskapet har mejslats fram under århundraden och de väldränerade jordarna utav lera, sand och grus har fått näring från bergskedjorna Pyrenéerna och Massiv Central. Klimatet är maritimt och en smula nyckfullt men området får skydd på vintern från den fuktiga Atlantluften utav halvöns stora skogar, samt värme och ljus och skydd från vårfrost från floderna i området. Så det är lätt att förstå att både plats och klimat gör att området är så väl lämpat för den vinodling som pågått här under århundraden.
De flesta viner som produceras här säljs under den generiska apellationen AC Bordeaux som presenterar lite enklare bordsviner. Nästa steg kräver längre lagring och mindre uttag och kallas AC Bordeaux Superieur, Men det är de välrenommerade producenterna och slotten som ligger under ett specifikt och regionalt AC, till exempel Lafite-Rothschild, Margaux, Latour och Haut-Brion som gjort regionen berömd och välkänd. Dessa slott eller egendomar producerar oftast både ett prestige- och en andravin och är klassificerade efter en ordning som statuerades inför världsutställningen i Paris 1855. De röda vinerna finns från 1:e Cru till 5:e Cru i fallande kvalitetsordning och de vita i tre kategorier från Premier Cru Superieur till 1:a och 2:a Cru.
I Medoc produceras alla sorters viner: rött, vitt, rosé och lite mousserande. De vita vinerna ifrån Bordeaux kommer i både torra och söta varianter och görs av bland annat druvorna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. De torra vita börjar få en liten renässans men har länge levt i skuggan av sina röda kamrater. För det är än så länge fortfarande dessa som spelar huvudrollen i denna region. Man talar om Bordeaux-blenden och syftar på den blandning av 16 tillåtna druvor som blivit synonymt med de kraftfulla, strukturerade och lagringsvärda vinerna härifrån. Cabernet Sauvignon och Merlot är oftast i majoritet men ibland får de även sällskap av till exempel Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och Carménère i större och mindre utsträckning.
Regionen har ett speciellt sätt att handla med viner som kallas ”En Primeur”. Det innebär att köparen kan handla unga viner innan de är buteljerade och lagrade enligt lag. Handeln är organiserad via s.k Negotiénts som är de företag/personer som provar och poängsätter vinerna på våren efter skörd. Detta görs medan de fortfarande ligger i tank eller fat. Det krävs rejäl kunskap för att bedöma vinerna men med rätt handlag kan man på detta sätt få tag på Bordeauxviner lite billigare. Men det finns även risker med ”En Primeur” och en är att man aldrig säkert vet hur vinerna utvecklas.