Distriktet

Montsant

Region: Cataluña

Information

Ett utav Spaniens yngsta DO distrikt som skapades augusti 2001. Namnet kommer efter den viktigaste bergskedjan i området nämligen Montsant. Området ringlar runt DO Priorat och har i princip samma typ av klimat. Man har sedan 1973 försökt att få tillhöra DO Priorat men utan att nå framgång i förhandlingarna gjorde man tillslut denna egna ursprungsbetäckning.

Precis som i Priorat började historien med resande från öst som bosatte sig i området kring Tarragona. I början av vår tid gjorde rommarna vin i detta område som senare blev mycket omtalade i de romerska texterna ”Pliny den äldre” samt ”Silvius Italicus”. Efter rommarnas fall blev området isolerat från omvärlden och endast munkarna fortsatte att vårda vinrankorna. Folket flyttade från området och detta fortsatte till 1974 när FAO rapporterade möjligheterna att producera vin i detta område.

Klimat

Den största skillnaden mellan Priorat och Montsant är jordmånen. I Priorat har man svart jord kallad ”Licoreras” medan man i Montsant har rödaktig jord med granit och skiffer.

Jordmån

Området har 1700 hektar delade i tre områden Alt, Baix och Ribera d´Ebre.

Vinsorter

Vitt
mín. 11,5% vol.

Rosé
mín. 12% vol.

Rött
mín. 12,5% vol.

Vino Rancio de Montsant
15-20% vol.

Mistela blanca de Montsant
15-20% vol.

Mistela negra de Montsant
15-20% vol.

Garnacha del Montsant
15,5-20% vol.

Vino dulce natural del Montsant
15-18% vol.

Vimblac del Montsant
15-18 % vol.