Distriktet

Orujo / Aguardiente

Region: Galicien.
Producenter:

Information

Orujo är ett destillat som görs genom att destillera pressrester från vindruvor. Drycken är mycket populär i nordvästra Spanien och framför allt då i Galicien, Leon och Cantabria. 1989 blev Orujo de Galicia ursprungsmärkt vilket skyddar rättigheterna till namnet samt ställer krav på producenterna att tillverkningen skall ske enligt föreskrivna lagar.

Aguardiente är ett samlingsnamn på alkoholhaltiga drycker mellan 40 och 45% vol som går att dricka och som kan vara rena, lagrade, aromatiserade eller blandade. Uppkomsten sker genom destillation av vindruvor, frukt, spannmål, anis, m. fl.

Namnet kommer från det latinska ordet aqua ardens. Term som beskrevs för att beskriva alkohol framställt genom destillation
 

Historia

Den första personen som förmodligen lärde sig att destillera i Europa var Arnaldo de Vilanova (1240-1311). Han levde i den spanska staden Valencia och hade med största sannolikhet lärt sig att destillera av araberna. Man använde spriten till medicinskt bruk och man skiljde på aqua ardens (ca: 60% vol) och aqua vitae (ca: 90% vol).

Man vet att jesuiten Miguel Agustí beskrev framställandet av destillat på 1700-talet vilket pekar på att man redan då tillverkade Orujo i Galicien eftersom alkemisterna från de olika konventen och religiösa orden utväxlade sina kunskaper och troligtvis då också på sina pilgrimsfärder till Santiago de Compostela.