Distriktet

Priorat

Region: Cataluña

Ett otroligt vackert område med producenter och viner i absolut världsklass!

Vinregionen DOCa Priorat är ett litet och otroligt vackert distrikt i bergstrakterna i provinsen Tarragona strax söder om Barcelona. Eftersom det är skyddat av berg och kullar i nästan alla riktningar får Priorat ett unikt mikroklimat. Trots att området är ganska litet så skiftar både odlingshöjd och terroir mycket. Nederbörden går från 450-750 mm per år, och det finns en stor variation av jordmåner. Men det är Licorella, den speciella sortens skiffer som gör vinerna så mineralrika och unika. Priorat är ett område med gammal vinmakartradition men det var först under 2000 talet som regionen fick den högsta klassificeringen DOCa, tillsammans med Rioja. Det anses nu vara ett av de främsta vinområdena i Spanien. De 600 producenterna består av både kooperativ och familjeägda vingårdar och styrs av kontrollorganet Consejo Regulador.

Det bergiga, kullriga och svårodlade området består av 17500 hektar land men det är endast ca 200 hektar som är planterat med vinrankor. Dessa växer på branta sluttningar och oländiga terrasser från 100 till 1000 meter över havet. Druvorna måste på grund av den svåra terrängen handplockas. Vinerna måste enligt reglerna innehålla minst 13,5 volymprocent alkohol. Huvuddruvorna är framför allt Garnacha och Cariñena, som ofta blandas med internationella druvsorter. På den vita sidan hittar vi viner gjorda på Garnacha Blanca (vit grenache), Macabeo och Pedro Ximenez.

Klimatet i Priorat är av medelhavstyp med torra vindar som kommer in från nordost. Under 1990-talet fick de internationella vinkritikerna upp ögonen för regionens viner. Ett lågt skördeuttag, ett varmt klimat och ett kvalitetsmedvetet hantverk gör att Priorats viner mestadels är kraftiga, nästan svart-röda viner med mycket hög kvalitet. Druvan Garnacha (grenache) spelar huvudrollen i de flesta viner men det är även tillåtet att blanda ner Cabernet Sauvignon, Cariñena, Syrah och Merlot.

Man gör även matvänliga, stora, runda och komplexa vita viner, oftast macererade med skalen och fatlagrade på jästfällningen. Det finns flera tillåtna gröna druvor men Garnacha Blanca och Macabeo är de vanligaste.