DO Ribera del Duero

Distriktet

Ribera del Duero

Region: Castilla y Leon

I Ribera del Duero hittar du spaniens exklusivaste tempranilloviner.

Ribera del Duero ligger i norra delen av Spanien i den autonoma regionen Castilla y Leon. Längst med floden Duero, som rinner ut mot Atlanten genom Portugal. Regionen är fortfarande ung, den fick sin egen ursprungsmärkning 1982 och sedan dess har både odlingsarealen och antalet vinproducenter ökat rejält. Nu räknas området tillsammans med Rioja som en av de mest framträdande vinregionerna i landet. Här hittar man världskända ikonviner som till exempel Vega Sicilia.

Området är platt, böljande och har påverkats utav århundraden av erosion. Det präglas av medelhavsklimat med kontinentala drag. Torra, heta somrar samt kalla vintrar då temperaturen kan gå nedåt -10 grader. Vid första anblicken ligger vingårdarna kanske inte helt optimalt här. På grund av den relativt höga höjden mellan 700-900 meter över havet är odlingarna lättpåverkade av frost och har en kort växtsäsong, men soltimmarna är många, nederbörden relativt låg och temperaturväxlingen mellan dag och natt gör att druvorna ändå kan nå full mognad. Jordmånen som ligger på en forntida sockel är omväxlande. Här kan man hitta både silt- och lerhaltig sandjord, märgel men även vittrad kalkstensjord. 

I början av 1900-talet bestod produktionen i området mest av vita viner gjorda på druvan Albillo, något som idag inte är tillåtet. Nuförtiden är de de kraftfulla röda vinerna - oftast gjorda på Tempranillo, eller som den lokalt heter Tinta del Pais eller Tinto Fino - som ligger till grund för regionens storhet. Enligt lagen får man även använda Cabernet Sauvignon, Malbec och Merlot i produktionen av rödvin. Till roséproduktionen som avnjuts ganska direkt efter skörd används även druvan Garnacha.

De unga röda vinerna når marknaden ett par månader efter skörd och får inte lagras på ek mer än 12 månader. Crianza har legat på ek i minst 12 och får inte komma ut på marknaden förrän 1:a oktober året efter skörd. Tre år efter skörd den 1:a december får Reserva släppas på marknaden då har de legat 24 månader i ek och 12 månader på flaska. Gran Reserva måste ha legat 60 månader i flaska och 24 månader på ek och kommer inte ut på marknaden den 1:a december 5 år efter skörd. Vinerna genomgår en utförlig kontroll och får sedan en baksidesetikett av kontrollorganet Consejo Regulador. Det finns 5 varianter som garanterar sin version den exklusiva kvaliteten som kommer ifrån Ribera del Duero.