Distriktet

Somontano

Region: Huesca
Producenter:

Information

Somontano fick sin DO-status 1984 efter en lång kamp av de lokala odlarna och har sedan dess framställt imponerande
resultat. Vingårdarna, som ligger vid foten av bergskedjan Pyrenéerna i Aragonien, har en idealisk höjdnivnå och klimat
samt ett intressamt urval av druvsorter och vingårdarna producerar unika, högkvalikativa viner. De utmärkta resultaten
återspeglas i attityden hos den inhemska samt utlänska marknaden vilket har skapat en stor efterfrågan för dess produkter -
eleganta, strukturerade, och i många fall, långlivade.

Vinerna, gjorda av femton inhemska och utländska druvsorter, har en uppfriskande lätthet och smak och bevisar att insatsen
av de lokala bodegorna och deras iver att experimentera har slagit väl ut. Detta har varit en av grundstenarna i framgången.

Sen DO:s tidigare dagar har flera olika vinsorter och nya vingårdar uppstått, alla har hjälpt till att främja DO:s konsolidering.
Som ett resultat av detta har exporten dubblats sen 1995. En av de identifierbara karaktärsdragen av vinerna från den här
regionen är blandningen av nya och gamla druvsorter. Somontano har utvecklats otroligt mycket under det senaste decenniet
då det nu anses kunna konkurrera med de mest klassiska vinerna från Spanien.

Historia

Somontano ligger i distriktet med samma namn. Huvudstaden Barbastro är Aragóns femte största stad med 16 000
invånare.

Områdets imponerande floddalar och raviner är fulla med grottor och tunnlar som går tillbaka till stenåldern. Många av
dessa har visat sig innehålla grottmålningar och handverktyg från den perioden.

Liksom i andra områden i Spanien började vinet här produceras av romarna och under medeltiden av klostrena. På grund
av sin närhet till franska gränsen hade majoriteten av vinerna långt in på 1900-talet väldigt speciella särdrag, som man har
bevarat. Efter att ha fått sin DO-status i slutet av 1980-talet uppkom nya vingårdar och de planterade nya druvor, som
Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Kontrollorganet försöker nu skydda de inhemska drivorna och försöker återställa dem
som har fallit ur bruk, tex. Parraleta. Några experimentella blandningar har varit spektakulärt framgångsrika.

Klimat

Max sommartemperatur: 42°C

Min vintertemperatur: -12°C

Årsnederbörd: 500 mm per år

Antal soltimmar: 2 700 per år

Jordmån

Brun kakstensjord på mjukt material som tillåter att vinstockarnas rötter tränger igenom. Jorden har mycket goda
förhållanden för att kunna producera kvalitetsvin.

Lagring

Crianza
Röda viner: Lagras 24 månader. Minst 6 månader på ekfat (kapacitet 330 liter), resten i flaskan.
Vita och roséviner: Lagras minst 18 månader. Minst 6 månader på ekfat (kapacitet 330 liter), resten i flaskan.

Reserva
Röda viner: Lagras minst 36 månader. Minst 12 månader på ekfat (kapacitet 330 liter), resten i flaskan.
Vita och roséviner: Lagras minst 24 månader. Minst 6 månader på ekfat (kapacitet 330 liter), resten i flaskan.

Gran Reserva
Röda viner: Lagras minst 60 månader. Minst 18 månader på ekfat (kapacitet 330 liter), resten i flaskan.
Vita och roséviner: Lagras minst 48 månader. Minst 6 månader på ekfat (kapacitet 330 liter), resten i flaskan.

Añejo
Lagras minst 24 månader på ekfat (kapacitet 600 liter) eller på flaska.

Roble
Röda viner: Förvaras minst 90 dagar på ekfat.
Vita viner: Förvaras minst 45 dagar på ekfat (kapacitet 600 liter.)

Noble
Lagras minst 18 månader på ekfat eller i flaska (kapacitet 600 liter.)

Vino de licor
Lagras minst 24 månader. Minst 18 månader på ekfat.

Vinsorter

Röda viner
min. 11,5% vol

Vita viner
min. 10% vol

Roséviner
min. 11% vol

Mousserande
min. 10% vol

Söta viner
min. 13% vol

Starkvin
min 15% vol, max 22 % vol

\Late harvest\
min 13% vol