Chateau Tour Seran

Chateau Tour Seran 2020

Vin, Rött, Fylligt, — Från producenten Rollan de By i distriktet Medoc, Frankrike
261 kr Systembolaget (tillfälligt sortiment) 259 kr (324 kr inkl moms) för restauranger

Sebastian berättar om drycken

Château Tour Seran anlades på 1800-talet och ägdes då av ingen mindre än Maquis de Segur, som bland annat också ägde Ch. Lafite, Ch. Latour och Calon-Segur. Idag ägs vingården av Jean Guyon, Domaines Rollan de By. Blenden till detta vin görs varje år i samråd med vår svenske sommeliervärldsmästare, Andreas Larsson.

Den 15 hektar stora vingården ligger på toppen av en kulle vid Garonneflodens mynning. Jordmånen består av en lerig grusjord, vilket är anledningen till att odlingarna domineras av merlot. Rankorna har en snittålder på 40år och är uppbundna i dubbel guyot. Odlingen sker hållbart utan herbicider med vildväxande örter mellan raderna av vinrankor.

Skörden sker till största delen för hand och druvorna sorteras två gånger vid ankomst till vineriet. Vinifikation sker i specialdesignade breda ståltankar för att få maximal utväxling mellan druvskalen och musten. Vinet vilar först 3 månader på sin jästfällning med bâtonnage varefter det lagras 12 månader på franska ekfat.

Ett Haute Couture vin från norra Médoc med minutiös selektion, vinifikation och lagring där ingenting lämnas åt slumpen. Doften är djup, mogen och nyanserad med fint inbäddade fat, en lätt rostning och kaffetoner med solmogna plommon, cassis och salvia. Smaken är rejält kraftfull och strukturerad med en ryggrad av slipade tanniner och mängder av krossad mörk frukt. Ett elegant och strukturerat vin som förenar mognad och friskhet med en mycket lång och ihärdig finish.

Ett vin som utan problem klarar 10-12 år i källaren. Fast, om lusten faller på så kan vinet efter en timme i karaff vara ytterst tilltalande till en smörstekt kalvkotlett med murklor och pommes frites friterade i ankflott!

Om drycken på Systembolaget

Lanseras 22 september 2023. 4800 flaskor.

Mer om denna dryck

Artnr 92363 (Systembolaget)
Volym 750ml
Alkoholhalt 14,5% vol.
Druvor Merlot (65%), Cabernet Sauvignon (15%), Cabernet Franc (10%), Petit Verdot (10%),
Lagring 12 månader på franska ekfat
Serveringstemp 16-18 °C
Allergiinformation Innehåller sulfiter.
Högupplösta bilder

Recensioner:

Wine Spectator: 91p (2009)
Wine Advocate: 88p (2004)