Don PX 2021
Sebastian berättar om drycken
Druvorna till detta vin torkas på runda stråmattor under solen, en process som kallas asoleo. Torkningen pågår i 1-3 veckor beroende på vädret vid skörd. Det är en arbetsintensiv process eftersom druvklasarna måste vändas för hand varje dag. När druvorna torkat färdigt läggs stråmattorna på varandra i en vertikal press och den koncentrerade musten samlas upp i rostfria ståltankar. På grund av den mycket höga sockerhalten i musten har jästen svårt att arbeta och kommer sällan upp i mer än knappt 10% alkohol. Vinet förstärks med vinsprit till 17% alkohol och lagras därefter i ståltankar i två år innan det buteljeras.
Om drycken på Systembolaget
Lanseras 3 december 2001.Mer om denna dryck
Artnr | 8266 (Systembolaget) |
---|---|
Volym | 750ml |
Alkoholhalt | 17% vol. |
Druvor | Pedro Ximenez (100%), |
Lagring | 2 år i rostfria ståltankar. |
Serveringstemp | 4-6 °C |
Allergiinformation | Innehåller sulfiter. |
Högupplösta bilder |
Recensioner:
Parker: 93p (1990), 93p (1988), 94p (1987), 92p (1986), 91p (1983), 98p (1955), 100p (1946), 98p (1931)
Guía Peñín: 91p (2019), 90p (2014), 93p (1999), 93p (1994), 97p (1958)
James Suckling: 92p (2015), 93p (1994), 93p (1988), 93p (1987), 95p (1931)
Wine Enthusiast: 91p (1990)
Decanter: 93p (1990), 95p (1987)
Wine Spectator: 90p (1979)