Mingortiz

Mingortiz 2015

Vin, Rött, Fylligt, — Från producenten Finca Allende i distriktet Rioja, Spanien

Mariano berättar om drycken

Som de flesta av vinerna som ägaren och vinmakaren Miguel Angel de Gregorio gör kommer även detta vin från en egen vingårdsodling, denna med namnet Finca Mingortiz är 6 hektar stor. Den planterades i söderläge år 1964 och ligger på 515 meters höjd. Miguel Angel är väldigt mån om sina rankor och jordmånen och har därför valt att använda häst för allt arbete i vingården som inte människan klarar av själv. Till detta vin skulle jag tillaga dovhjortsfilé med kraftig rödvinssås. Vinet har fått 93 poäng av Robert Parker.

Om drycken på Systembolaget

Lanseras 16 mars 2018. 360 flaskor.

Mer om denna dryck

Artnr 90101 (Systembolaget)
Volym 750ml
Alkoholhalt 15% vol.
Druvor Tempranillo (100%),
Lagring 16 månader på nya franska ekfat, ompumpning var 6:e månad.
Hållbarhet 2018-2030
Serveringstemp 16-18 °C
Allergiinformation Innehåller sulfiter.
Högupplösta bilder

Jordmånen i denna vingård är av lera och kalksten. All odling sker så hållbart som möjligt och man använder sig inte av herbicider. Skörden sker manuellt i små lådor. 

Druvorna selekteras när de kommer till vineriet, de avstjälkas och får sedan macerera vid 5 grader i trätankar gjorda av fransk ek. Därefter jäser musten under temperaturkontroll vid 28 grader i 14 dagar med ompumpning tre gånger dagligen. Total maceration med skal sker under 20 dagar. Malolaktisk jäsning sker på ekfat.

Vinet är varken filtrerat eller klarnat.