Viña Española

Don PX 2003

Don PX

Recensioner:

Parker: 93p (1990), 93p (1988), 94p (1987), 92p (1986), 91p (1983), 98p (1955), 100p (1946), 98p (1931)
Guía Peñín: 91p (2019), 90p (2014), 93p (1999), 93p (1994), 97p (1958)
James Suckling: 92p (2015), 93p (1994), 93p (1988), 93p (1987), 95p (1931)
Wine Enthusiast: 91p (1990)
Decanter: 93p (1990), 95p (1987)
Wine Spectator: 90p (1979)

Producenten: Toro Albala

Ursprung: Montilla Moriles, Spanien

Druvor: Pedro Ximenez 100%,

Lagring: 28 år på över 50 år gamla amerikanska ekfat

Art.nr: 76180

Varukategori: Vin, Starkvin, Sherry, Sött

Storlek: 375ml

Alkoholhalt 17%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Opak kärna med en grönaktig kant som vittnar om utveckling. Doften bjuder en fin intensitet med toner av krossad mörk choklad, katrinplommon, dadlar, tobak och lakrits. Smaken har en hög sötma och viskös textur där torkad frukt och choklad dominerar, kryddiga toner av nejlika, lakrits och peppar som leder till en mycket lång och uppiggande avslutning. En dessert i sig, underbar till mörk choklad och valnötskaka eller bara att hälla över vaniljglass om man inte vill krångla till det.

Om producenten

Bodegas Toro Albalá, grundad 1922, ligger i appellationen Montilla-Moriles, granne med Jerez/Sherry en bit från staden Córdoba. Klimatet i regionen påverkas så klart av närheten till Medelhavet,  vintrarna är korta och svala men somrarna långa, heta och torra. Alla producentens rankor växer på den för regionen så kända kritvita och kalkrika jordmånen Albarizan. Men det är bara en av anledningarna till det rykte som säger att Toro Albalá är en av regionens allra bästa producenter. Här fokuserar man på de små detaljerna och anser att så mycket som möjligt skall göras för hand. Både arbetet i vingården samt vineriet utförs på traditionellt sätt och kvalitetsmässigt. Flaskorna är numrerade och signerade av den excentriske ägaren Antonio Sanchez Romero för att säkerställa kvalitén. Den årliga produktionen ligger på ca 300 000 flaskor och finns i ett flertal olika varianter. Ungefär 75 % av produktionen går till den inhemska marknaden och består till stor del av söt Pedro Ximenez som görs av de allra äldsta stockarna, men här finns även stilla rödvin, vinäger, olivolja och arrope (en sorts sirap gjord på reducerad druvmust av Pedro Ximenez) samt ett sorts flytande salt i produktion.

Antonio är inte bara expert på druvan Pedro Ximenez, han är dessutom mycket kunnig i regionens historia. Han kallar sig även uppfinnare och alkemist. Förutom Bodegas Toro Albala äger han ett arkeologiskt museum med artefakter som man samlat runt om i vingårdarna. Egendomen ligger i ett före detta elkraftverk och de gamla tunnlarna är utmärkta för att lagra alla dess årgångsviner.