Viña Española

Enrique Mendoza Pinot Noir ekologisk 2024

Enrique Mendoza Pinot Noir ekologisk

Recensioner:

Guía Peñín: 90p (2018), 90p (2017), 90p (2016), 89p (2014)
Enterwine: 91p (2022), 91p (2021), 91p (2019), 93p (2018), 93p (2015), 92p (2014)

Producenten: Enrique Mendoza

Ursprung: Alicante, Spanien

Druvor: Pinot Noir 100%,

Lagring: 12 månader i nya och ett år gamla franska ekfat

Art.nr: 73243 (Systembolaget)

Varukategori: Vin, Rött, Medelfylligt

Storlek: 750ml

Alkoholhalt 13,5%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Pinot Noir är sannerligen inte en druvsort som normalt associeras med södra Spanien men vid foten av berget Cabezo de la Virgen de Villena några mil nordväst om Alicante har Enrique Mendoza sina odlingar. Rankorna växer på runt 600 meter över havet där klimatet är svalare än vid kusten. Odlingen sker miljömedvetet och är ekologiskt certifierad.

Druvorna skördas för hand med noggrann selektering i mitten av september. Vid vineriet avstjälkas klasarna varsamt för att undvika att skada druvorna varefter jäsningen sker i rostfria ståltankar. Vinet lagras 12 månader i nya och ett år gamla franska ekfat från Allier.

En transparent rubinröd färg, doften bjuder på en mild kryddighet med ingefära, nejlika och peppar med en försiktig dos ek, lägg därtill mängder av solmogen röd frukt. En varm och generös smak med bra volym, den mogna frukten matchas fint av en frisk syra och finlemmade tanniner. En lång och silkig eftersmak som för tankarna till en kalvschnitzel med gräddkokta kantareller.

Om producenten

Enrique Mendoza började intressera sig för vin på 70-talet. Till en början var produktionen på hobbynivå för vänner och familj men passionen för vin växte och 1989 grundades Bodegas Enrique Mendoza i den lilla staden Alfàs del Pi strax norr om Alicante.

Vingårdarna ligger på mellan 365-640 meter över havet nära staden Villena beläget i bergen väster om Alicante. Arbetet i vingårdarna sker i stor utsträckning enligt ekologiska principer vilket innebär att man inte använder kemiska bekämpningsmedel. Bevattningen är strikt kontrollerad för att utsätta plantorna för en optimal mängd vattenstress i syfte att uppnå optimal storlek och koncentration i druvorna. Vineriet drivs idag av Enriques söner José och Julián.