Viña Española

Viña Pedrosa Gran Reserva Magnum 2016

Viña Pedrosa Gran Reserva Magnum

Recensioner:

Guía Peñín: 94p (2018), 94p (2016), 94p (2015), 94p (2014), 95p (2012)
Tim Atkin: 95p (2018)
Robert Parker: 95p (2016), 94p (2015), 94p (2014), 92p (2011)
Wine Advocate: 94p (2012), 93p (2009)
Wine & Spirits: 95p (2011)
Vinous: 94p (2010), 93p (2009)

Producenten: Perez Pascuas

Ursprung: Ribera del Duero, Spanien

Druvor: Tinto Fino 90%, Cabernet Sauvignon 10%,

Lagring: 24 månader på franska och amerikanska ekfat, 36 månader på flaska.

Art.nr: PE06

Varukategori: Vin, Rött, Fylligt

Storlek: 1500ml

Alkoholhalt 14,5%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Tempranillodruvor (tinto fino) från 60-åriga rankor i lerblandad kalkstensjord på 830 meters höjd. Lagrat 24 månader i amerikansk och fransk ek samt 36 månader i flaska enligt regler för Gran Reserva.

Den långa lagringen syns i den granatfärgade brämen. Tät men elegant doft där alla enheter i vinet är i balans. Björnbär, skogsmark, kalkmineral och kryddighet från eken. Harmonisk smak av mörka bär, lagerblad, kryddpeppar och aning mint. Fortfarande stadgande struktur av syra och tannin som fint ramar in och balanserar helheten. Lång, finessrik eftersmak.

Dekantera och servera till eleganta vilträtter som till exempel hjortfilé med skogssvampsås. Lagringspotential!

Om producenten

Den familjeägda vingården startade sin historia redan två år innan regionen fick D.O status. Det var nämligen då de tre bröderna Benjamin, Manuel och Adolfo bestämde sig för att försöka göra ett av Spaniens bästa viner. Sedan dess har de arbetat med höga ambitioner, seriös intention och stor kärlek till hantverket. Vinerna som familjen producerar räknas nu till några av Riberas bättre och får alltid höga poäng och fina utlåtanden från internationella vinkännare. 

Vi hittar Bodegan i Pedrosa de Duero - den lilla byn är nästan vinmarinerad, alla som bor här arbetar nämligen på ett eller annat sätt med vin. Perez Pascuas äger cirka 135 hektar mark med en jordmån som mest består av kalkhaltig lera. Odlingarna ligger på en höjd om 800 meter över havet och här växer 90% Tinto Fino/Tinta del Pais (som är det lokala namnet för Spaniens blåa druva no 1, Tempranillo) och dessutom 10% Cabernet Sauvignon.  

Av dessa druvor producerar man cirka 500.000 flaskor årligen, som säljs i 38 länder. Eftersom produktionen är relativt liten så har man möjlighet att hålla noggrann koll på vartenda steg i verksamheten och på så sätt har man fortsatt hålla hög och jämn kvalitet på sina viner. Vinerna ligger och mognar i den välskötta vinkällaren på de cirka 3300 nya ektunnor som är gjorda både av fransk och amerikansk ek. Det är detta som ger vinet den mognad och karaktär som Perez Pascuas eftersträvar. Bodegan producerar bara röda viner och alla dessa från instegsvinet El Pedrosal Crianza till flaggskeppet Perez Pascuas Gran Seleccion, karakteriseras utav komplexitet, elegans och koncentration, allt på ett välstrukturerat och nyansrikt sätt.