Viña Española

Aurus 27L 2004

Aurus 27L

Recensioner av Aurus

Wine Advocate: 98p (2004)
Vinous: 94p (2004)
Jancis Robinson: 17/20 (2004)

Producenten: Finca Allende

Ursprung: Rioja, Spanien

Druvor: Tempranillo 100%,

Lagring: 24 månader på franska ekfat

Art.nr: FA21

Varukategori: Vin, Rött, Fylligt

Storlek: 27l

Alkoholhalt 13.5%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Aurus är det latinska ordet för guld, ett passande namn för Finca Allendes toppvin. Det är en blend av Tempranillo och Graciano från 60-åriga rankor tätt planterade en vaso i steniga grusjordar kring Briones. Odlingen sker hållbart med endast naturlig gödsel och utan användning av herbicider. Skörden sker för hand med noggrann manuell selektering av klasarna.

Efter skörd avstjälkas druvorna och läggs i ekfat för kallmacerering 6 dagar innan jäsningen. Jäsningen sker vid 28°C under 16 dagar med överpumpning tre gånger dagligen. 

Vinet lagras 24 månader i nya franska ekfat med rackning var fjärde månad och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Om producenten

En vinmakare med stor erfarenhet och många kontakter. Innan han hittade sitt ställe på jorden arbetade han för ett flertal vingårdar i regionen. 1995 slog han ner sina bopålar och skapade bodegan Finca Allende som ligger i den medeltida staden Briones, i hjärtat av Rioja Alta cirka 8 kilometer från staden Haro.

På sina 22 hektar odlar man nästan uteslutande druvan Tempranillo men här finns även Garnacha, Graciano och Viura. För att kunna tillgodose efterfrågan köper man även in druvor från väl utvalda odlingar runtom. De egna vinrankorna står i nordlig riktning 450-480 meter över havet och får en skön påverkan av atlantvindarna som är så typiska i området. Marken består mestadels av av kalk och alluvial-lera. Man skördar helt och hållet manuellt och är noga med att hitta den optimala mognaden på varje odlingslott. Lagringen sker på stora 225-liters ekfat, de flesta från Frankrike.

Finca Allende räknas till de moderna producenterna och därför hittar du inga klassificeringsetiketter på vinerna härifrån. Filosofin är istället att hitta de mest gynnsamma förutsättningarna för varje enskilt vin. Cirka 75% av produktionen exporteras och vi hittar viner från Finca Allende i nästan hela världen och vinerna finns i alla prisklasser från den nästan löjligt billiga Allende till prestigevinet Aurus. Gemensamt för dessa är den komplexa, täta mineraliteten med järntoner och den mycket aromatiska frukten.