Viña Española

Celler Kripta Barrica Gran Reserva ekologisk 2019

Celler Kripta Barrica Gran Reserva ekologisk

Hette tidigare Agusti Torello Mata Gran Reserva Barrica Brut Nature Ekologisk.

Recensioner:

Tim Atkins: "Elaborador Integral. 100% Macabeo. Partial barrel fermentation. This highlights Macabeo's, softer, gentler side without Xarel-lo's structure. Approachable and tender in texture with nectarine, creamy apple and bergamot, rather soft-focus fruit but with a pleasing bitter lemon twist. 2024-2026" 92p (2018)
Guía Peñín: 91p (2017), 91p (2016), 91p (2014), 93p (2012), 93p (2011)

Producenten: Celler Kripta / Agusti Torello Mata

Ursprung: Cava, Spanien

Druvor: Macabeo 100%,

Lagring: 40% jäst på ekfat och sedan lagrat på franska ekfat i 6 månader, minst 38 månader på flaska.

Art.nr: 77857

Varukategori: Vin, Mousserande, Cava

Storlek: 750ml

Alkoholhalt 12%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Gran Reserva Barrica vinifieras i tre delar. Den största delen av druvorna (60%) jäser i temperaturkontrollerade ståltankar varav en del av druvorna är skördade något tidigare och bidrar med syra och fräschör till vinet. De resterande 40% jäser på nya franska ekfat och lagras i ekfaten 6 månader. Efter lagringsperoioden blandas vinerna och förs över till flaska där den andra jäsningen sker. Vinet lagras därefter på sin jästfällning i minst 38 månader. Vinet är en Brut Nature, vilket innebär att inget socker tillsätts efter degorgering. Alla viner från Agustí Torelló Mata har degorgeringsdatum tryckt på flaskan. Från och med årgång 2015 är detta vin ekologiskt certifierat.

Om producenten

Under 2024 genomförde Agustí Torelló ett strategiskt namnbyte på sin vingård för att bättre reflektera deras framtidsvision och unika identitet i vinvärlden. Vingården, som tidigare bar namnet Agustí Torelló Mata, har nu blivit Celler Kripta, en hyllning till deras mest prestigefyllda vin "Kripta", vilket buteljeras i en karakteristisk amfora utan stående botten. Detta vin symboliserar både respekt för tradition och en strävan mot innovation.

Agustí Torelló Mata, som kommer från en familj med bakgrund inom musik och skrädderi, valde tidigt att gå en annan väg och började ägna sig åt vinframställning. Redan 1953 startade han det första kemiska laboratoriet inom vinindustrin och sedan 1959 har han producerat Cava under sitt eget namn. Torelló Mata är en visionär och en pionjär som ständigt söker efter nya sätt att förfina sina viner. Hans engagemang har belönat honom med hedersmedlemskap i "The Cava Guild".

I linje med hans innovativa anda är hela produktionen på Celler Kripta ekologiskt certifierad. Vingården använder enbart druvor från egna odlingar och producerar viner från den första pressningen, följt av en lång lagringsprocess som resulterar i unika och komplexa viner som speglar både druvans karaktär, terroir och årgång. Detta namnbyte till Celler Kripta markerar en ny era, där de med stolthet fortsätter att förena hållbarhet med högkvalitativ vinproduktion.