Distriktet

Cava

Region: Catalunya, La Rioja, Badajoz, Navarra, Valencia, Zaragoza och Alava.

Information

1972 grundades CR de Vinos Espumosos (kontrollgruppen för mousserande vin). De kontrollerade även framställningen
av Cava. Efter EU inträdet så ansåg man att Cava var en specifik typ av mousserande vin som framställdes inom vissa
specifika områden och därför bildades D.O Cava 1991. 1993 anpassades dessa regler efter EU.

Vilken uppgift har Consejo Regulador (CR)?
Kontrollgruppen i DO Cava har till uppgift att:

1: Kontrollera druvorna, odlingar och avkastningen av dessa.
2: Kontrollera vingårdar, vinstockarnas historik och analys av vinet samt karaktärsdrag.
3: Kontrollera vilka vintyper som får kallas Cava samt framställningen av dessa
4: processer och analyser av färdiga produkter.

Varje vinodlare och vinmakare måste skicka in varuprover på druvor, tirage, lagrade flaskor samt den slutgiltiga varan.

Cava skiljer sig något från de andra DO distrikten i det avseendet att området sträcker sig till olika delar av landet. Man
producerar Cava i La Rioja, Badajoz, Navarra, Valencia, Zaragoza och Alava. En Cava måste ha en alkoholhalt mellan
10,8 och 12,8% Vol. Benämningen på en Cava beror på restsocker halten som finns kvar efter jäsningen.

Historia

Lluís Just i Villanueva (1834-1880) en enolog från Madrid, lärde sig grunderna i att göra mousserande vin. Han gav sedemera
kurser i detta ämne i l'Institut Agricola de Sant Isidre i Barcelona samtidigt som han arbetade för pionjär vinfirman Agustí Vilaret i
Centrich (1820-1903) som låg i provinsen Gerona.

Lluís exprimenterade mycket med Chardonnay och Pinot Noir-druvor, även inhemska druvor fanns med i experimenten. Den
förste att producera cava kommerciellt och i större utsträckning var Josep Raventós i Fatjo (1824-1885). Manuel, son till Josep
ingick i grupp med vinmakare som träffades och experimenterade med mousserande vin. Man kom fram till att det krävdes
speciellt byggda vinhus, att hämta druvor från kallare distrikt samt att flaskorna var tvugna att vara betydligt stadigare än vanliga vinflaskor för att klara av trycket i flaskan.

Tack vare phylloxeran som förstörde de franska vingårdarna blev Cava, eller Xampan som det då kallades, snabbt vinstgivande.
From. 1877 ersatte kungahuset Champagne med Cava. 1883 lovade Spanien att sluta kalla Champagne för Xampan och
ersatte det då med ordet Espumoso vilket betyder mousserande. När phylloxeran sedan nådde Spanien gjorde Marc Mir i
Capella en lokal vinbonde från Sant Sadurní d´Anoia den goda upptäckten att man kunde ympa amerikanska rotstockar på
europeiska druvsorter. Därför kune man snabbt återhämta sig från problemet i penedes.

Lagring

Restsockerhalt per typ:

Brut nature: Utan tillsatt socker

Extra Brut: 0-6 gram/liter

Brut: 0-15 gram/liter

Extra Seco: 12-15 gram/liter

Seco: 15-35 gram/liter

Semi-Seco: 33-50 gram/liter

Dulce: 50- gram/liter

Vinsorter

Katalonien
Större delen av Cava som tillverkas i Katalonien görs på de tre druvsorterna Macabeo (kallad Viura), Xarel.lo (Kallad Pansà
Blanca) och parellada. Chardonnay har också använts flitigt sedan det tilläts år 1986.

Utanför Katalonien
Här är Viura (Macabeo) den druva som används mest. I vissa fall så mycket som 100% av vinodlingarna. Parellada och
Malvasia Riojana (kallad Subirat) används också. Generellt sett kan man säga att skörden sker i denna ordning; chardonnay,
macabeo, xarel.lo och till sist parellada. I byn Sant Sadurni d´Anoia sker skörden i Augusti.