Druvan

Cabernet Sauvignon

Druvfärg: Blå

Cabernet Sauvignon eller bara Cabernet som den kallas är en fransk druvsort och drottning på den internationella vinmarknaden.

Den är förträfflig ur agronomisk och enologisk synvinkel, skörden blir aldrig för stor. Druvan karakteriseras av sin intensiva färg. Sina kraftiga tanniner och höga syrahalt vilket skapar hårda viner när de är unga men ger desto större utrymme för lagring. Cabernet Sauvignon gör sig utmärkt i en coupage \\\blandning\\\ med andra druvtyper.

Det är den den mest spridda blå druvan för vinframställning. Druvan är exempelvis vanlig i vin från Frankrike (framförallt Bordeaux), Sydamerika, Spanien, Australien, Sydafrika och USA (Kalifornien). Det är en liten druva med tjockt skal och med en speciell karakteristisk arom av svarta vinbär och cederträ. Vinerna gjorda på Cabernet Sauvignon har sträv smak, djup färg och stor lagringskapacitet. I Bordeaux blandas den ofta med druvorna Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec. I Nya världen blandas den ofta med Syrah/Shiraz.

På 1700-talet gick druvan under namnet Petite Vidure i Bordeaux. Det är också i Bordeaux druvan har sitt ursprung. Modern DNA-analys visar att druvan i själva verket är en korsning av två andra Bordeauxdruvor Cabernet Franc och Sauvignon Blanc.

Den mest framträdande doften är svarta vinbär. I unga viner ger den en ton som brukar beskrivas med mörka körsbär och plommon. Mogna viner på Cabernet Sauvignondruvan brukar ge en ton av cederträ i doften.

Grön paprika brukar vara en annan beskrivning på viner speciellt från kallare områden där druvan inte uppnår så hög mognadsgrad. Ett sådant exempel är Loiredalen i Frankrike, där druvans smak har stora likheter med druvan Cabernet Franc.