Druvan

Garnacha Tinta

Druvfärg: Blå

Garnacha är spanska och är också ursprungsnamnet på druvan som i Frankrike kallas Grenache. Druvan i sin bästa och vanligaste form kallas för Garnacha Tinta.

Garnacha är världens andra mest odlade druva, den växer förutom i hela Spanien även i södra Frankrike. Ursprunget sägs härstamma från det gamla konungariket Aragonien i norra delarna av Spanien. Därifrån spreds druvan vidare till Rioja och Navarra för att sedan spridas vidare över gränsen mot Frankrike och då området Roussillon. Roussillon som under den tiden tillhörde Spanien under fyra sekler fram till år 1659. Druvan planterades även längre norrut mot Rhônedalen.

Garnacha nådde även till de Italienska öarna och däribland Sardinien där den går under namnet Cannonau, Italienarna hävdar att druvan har sitt ursprung just där och sedan fördes vidare från Sardinien till Aragonien då ön låg under spanskt styre från 1297 till 1713.

Garnacha som är världens mest odlade druva efter den spanska druvan Airén har planterats på hela 170 000 hektar i Spanien och minst 87 000 hektar i Frankrike. Trots sin stora spridning känner inte många till Garnacha och detta beror i allmänhet på att man ofta blandar denna druva med andra druvsorter som Tempranillo eller Cariñena som har mer färg och tanniner.

Rankan är oftast uppbunden med den spanska ” en Vaso” metoden vilken på engelska förklaras som Bush-trained, där den får växa nära marken i områden som är torra, varma och blåsiga.

I Rioja är det mycket vanligt att man blandar Garnacha och Tempranillo medan man i Navarra är kända för sina roséviner av enbart Garnacha. Priorat är ett annat spanskt prestigeområde där Garnacha är huvuddruva och i detta område som i stor del består av terrasserade sluttningar görs det fantastiska viner. Man kan även hitta Garnacha i Kalifornien, Israel, Sydafrika, Australien, Algeriet och Marocko.