Producenten

Sanchez Romate

(Bodegas Sanchez Romate Hnos)

Land: Spanien
Hemsida: romate.com
Exklusiva Sherryviner och Brandy de Jerez med lång historia från 1700-talet

Juan Sánchez de la Torre grundade det vi idag känner till som Sánchez Romate Hermanos i slutet av 1700-talet. Det är honom vi skall tacka för att vi idag kan avnjuta företagets exklusiva brandies och viner. Flaggskeppet Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva är väldigt populärt i Spanien men kan även avsmakas i tjusiga kristallglas i Storbritanniens överhus och i Påvens rike i Vatikanstaten. Man kan alltså utan överdrivet påstående säga att Sánchez Romate arbetat med en öppen kosmopolitisk anda utan att förlora ädla spanska traditioner eller sitt ursprung från Jerez över 200 års tid.

Ordet brandy kommer från det Holländska Brandewijn som betyder bränt vin. Denna produkt finns i de flesta sprittillverkande länderna. Sánchez Romate följer spanska riktlinjer, är noggranna vid framställningen av sina drycker och använder metoder som sedan länge använts i Spanien. Man destillerar enkelt i traditionella kopparpannor. Sedan lagras spriten i så kallade ”steps and ladder”, en variant på solerasystem som består av stora amerikanska fat.

Druvorna som används består av sorterna Palomino, Airén och Pedro Ximénez och får sin karaktär från vingårdarnas mikroklimat, regionens vita kalksten, den så kallade vita Albarizojorden, Andalusiens starka sol och havets svala bris.