Distriktet

Montilla Moriles

Region: Andalucia
Producenter:

Information

Distriktet ligger söder om staden Cordoba. I de områden där man kan hitta vinodlingar är de bara av den bästa kvalitet och speciellt då i subregionerna Sierra de Montilla y los Moriles Altos. I Montilla skördar man ca: 1 månad tidigare än i andra regioner av Spanien. Vinet från Montilla-Moriles har oftast attraktiv doft, milda i smaken, man skulle kunna säga en perfekt kombination. Montilla jämförs ofta med Jerez, men spanjorerna själva har alltid föredragit Montilla. Kanske beroende på prisskillnaderna?

Klimat

Klimatet är till hälften kontinentalt samt av Medelhavskaraktär. Med långa torra somrar samt korta vintrar med en genomsnittstemperatur på 16,8ºC

Jordmån

Montilla och Moriles är två städer i DO-området och vinodlingarna sträcker sig över en yta på 10 200 hektar, varav 2 680 hektar är klassificerade som Zona Calidad Superior huvudsakligen i Sierra de Montilla och runtom staden Moriles. Jordmånen här består av porös kritjord, albariza. I de övriga delarna, ruedos, finns kalkhaltiga sandjordar.

Vinsorter

Min. 15-17,5% vol. Starkvin med Crianza: Fino. Socker  <5 g/l
Min. 16-22% vol. Starkvin med Crianza: Amontillado. Socker <5 g/l
Min. 16-22% vol. Starkvin med Crianza: Oloroso. Socker <5 g/l
Min. 16-22% vol. Starkvin med Crianza: Palo Cortado. Socker <5g/l
Min. 16-20% vol. Starkvin Utan Crianza: Raya

Min. 15-22% vol. Sött vin: Pedro Ximenez. Socker >272 g/l
Min. 15-22% vol. Sött vin: Moscatel. Socker >160 g/j


Min. >13% vol. Vitt vin: Utan lagring torr. Socker <4 g/l
Min. >13% vol. Vitt vin: Utan lagring halvtorr. Socker 4-12 g/l
Min. >13% vol. Vitt vin: Utan lagring halvsött. Socker 12-45 g/l
Min. >13% vol. Vitt vin: Utan lagring sött. Socker >45 g/l

Min. >13% vol. Vitt vin: Med lagring torr. Socker <4 g/l
Min. >13% vol. Vitt vin: Med lagring halvtorr. Socker 4-12 g/l
Min. >13% vol. Vitt vin: Med lagring halvsött. Socker 12-45 g/l
Min. >13% vol. Vitt vin: Med lagring sött. Socker >45 g/l