
Hette tidigare Agusti Torello Mata Kripta Brut Nature Ekologisk.
Recensioner:
Guía Peñin: 94p (2014), 95p (2013), 92p (2008), 92p (2006)
Tim Atkins: "Elaborador Integral. Coming from vineyards of at least 40 years of age. A serious, briny and invigorating style of real verve. There's wonderful complexity behind this, with body from roast apple and dry spices, brightness of grapefruit peel and rosemary, fennel aromatics and a pervasive marine tang. Plenty to chew on." 95p (2011)
Wine Advocate: 92p (2009)
Robert Parker: 92p (2008), 93p (2007)
Producenten: Celler Kripta / Agusti Torello Mata
Druvor: Macabeu 45%, Parellada 35%, Xarel-lo 20%,
Lagring: 60 månader på jästfällningen innan degorgering
Art.nr: 51033 (Systembolaget)
Varukategori: Vin, Mousserande, Cava
Storlek: 750ml
Alkoholhalt 11,5%
Allergiinformation: Innehåller sulfiter.
Om drycken
Druvorna till Kripta kommer från några av de äldsta vingårdarna i Pendés där rankorna är över 60 år gamla. Vinet vilar fem år på sin jästfällning innan degorgering.
Smakbeskrivning
Ljusgul färg, med gyllene glimmer. Fina bubblor med långsam evolution. Ren och fruktig. Mogen frukt och milda rostade toner. Lång eftersmak med tyngd på sin mogna frukt och trevliga toner av smör.
Om producenten
Under 2024 genomförde Agustí Torelló ett strategiskt namnbyte på sin vingård för att bättre reflektera deras framtidsvision och unika identitet i vinvärlden. Vingården, som tidigare bar namnet Agustí Torelló Mata, har nu blivit Celler Kripta, en hyllning till deras mest prestigefyllda vin "Kripta", vilket buteljeras i en karakteristisk amfora utan stående botten. Detta vin symboliserar både respekt för tradition och en strävan mot innovation.
Agustí Torelló Mata, som kommer från en familj med bakgrund inom musik och skrädderi, valde tidigt att gå en annan väg och började ägna sig åt vinframställning. Redan 1953 startade han det första kemiska laboratoriet inom vinindustrin och sedan 1959 har han producerat Cava under sitt eget namn. Torelló Mata är en visionär och en pionjär som ständigt söker efter nya sätt att förfina sina viner. Hans engagemang har belönat honom med hedersmedlemskap i "The Cava Guild".
I linje med hans innovativa anda är hela produktionen på Celler Kripta ekologiskt certifierad. Vingården använder enbart druvor från egna odlingar och producerar viner från den första pressningen, följt av en lång lagringsprocess som resulterar i unika och komplexa viner som speglar både druvans karaktär, terroir och årgång. Detta namnbyte till Celler Kripta markerar en ny era, där de med stolthet fortsätter att förena hållbarhet med högkvalitativ vinproduktion.